• Aires-del-Montseny-coberta-impr

Aires del Montseny

Obra Completa en Edició Crítica

La idea i la decisió de confeccionar Aires del Montseny sorgí molt probablement en l’excursió al Montseny de setembre de 1899. De fet, es plantejà i elaborà per la insistència d’Anton Busquets i Punset, un dels joves de la revista Joventut que li feien costat. Verdaguer l’enllestí en menys d’un any (setembre de 1899‐novembre de 1900) i els fascicles aparegueren del 10 de gener de 1901 a l’1 d’agost. Aparentment, era un volum miscel∙lani com Pàtria però, seguint la lliçó de Joaquim Molas, afirmem que és molt més: una veritable «antologia» que comprèn textos de vora quaranta anys. I, alhora, una «síntesi» vital, ideològica i estètica, una mostra reeixida de «memòria autobiogràfica» i, fins i tot, un «testament». Per tant, un llibre d’entre els importants del corpus verdaguerià.
Aires del Montseny està compost de trenta‐cinc poemes i tres proses finals, que exalten la creu de Matagalls. S’obre amb un pròleg útil per a copsar el pes emotiu que el Montseny tingué sobre Verdaguer i, significativament, amb un poema dedicat a la Verge. També hi destaquen intents de renovació de l’utillatge estètic i dels interessos temàtics, com testimonia «La veu del Montseny».

Col·lecció: OCEC
Primera edició: Juny 2020
Nº de pàgines: 313
Rústica: amb solapes
ISBN:978-84-944586-3-7
Preu: 21€
En venda a les llibreries i a la Casa Museu Verdaguer de Folgueroles

/L’AUTOR
Llorenç Soldevila i Balart (Monistrol de Montserrat, 1950). Mestre, Doctor en Filologia Catalana, professor titular de la UVic‐UCC i durant molts anys docent a l’ensenyament secundari. En l’àmbit de la recerca, s’ha dedicat a l’estudi i divulgació de l’obra de Jeroni Zanné; del moviment de la Nova Cançó ― La Nova Cançó (1958‐1987). Balanç d’una acció cultural (1993)―; de l’obra de Verdaguer amb estudis i edicions; i de diversos aspectes de la literatura memorialística. Ha editat propostes didàctiques sobre Verdaguer ―Antologia poètica, Jacint Verdaguer. Deu rutes literàries, Jacint Verdaguer, formació i dimensió d’un mite i Canigó―, J. Pla, M. Rodoreda, A. Bartra, M. Martí i Pol i B. Porcel. Ha realitzat rutes literàries, també sobre zones concretes del país com el Montseny, les Illes Balears i el País Valencià. Ha publicat nou dels dotze volums de què constarà la Geografia literària dels Països Catalana.

  • Compartir