Montserrat. Llegenda de Montserrat. Llegendari, cançons, odes

Montserrat. Llegenda de Montserrat. Llegendari, cançons, odes

Obra Completa en Edició Crítica

La Llegenda de Montserrat fou escrita per Verdaguer com una obra independent i com a tal la publicà els anys 1880  i 1889. A les darreres edicions, però, de 1889 i 1902, la integrà en un llibre de títol general, Montserrat, on aplegà tota la producció de tema montserratí. En consideració d’aquests fets, la present col·lecció edita Montserrat en dos volums: a l’un la llegenda i a l’altre la resta de llegendari, les cançons i les odes. Així, la Llegenda de Montserrat Manté tant la independència originària com la seva pertinença al recull de temàtica montserratina.

A Montserrat. Llegendari, cançons, odes, integrat per quaranta-sis poesies curtes, Verdaguer va compilar, a les edicions 1889 i 1902, pràcticament tota la seva producció de tema montserratí, tant la publicada abans sota el títol de Cançons de Montserrat (1880 i 1885), com la dispersa en altres llibres o edicions soltes i fins algunes peces inèdites. Aquest poemari, que compta amb moltíssimes  musicacions, conté els poemes amb què Verdaguer va contribuir a la mitificació moderna de Montserrat i s’hi troben alguns dels seus textos populars, com ara «La mort de l’escolà» o el  «Virolai». La versió en paper d’aquest llibre es va editar en dos volums.

Curadors

MAUR M. BOIX (1919-2000) monjo de Montserrat, fou secretari de l’abat Escarré i prior del Monestir i director durant 32 anys de la revista Serra d’Or. Membre de la Societat Verdaguer, la seva dedicació a l’estudi del poeta i a les seves relacions amb Montserrat, fruit de molts anys  d’interès, es va concretar sobretot en articles i treballs publicats en les dues darreres dècades del segle XX. El 1997 va publicar Montserrat. Llegenda de Montserrat, que ara es completa amb el tom primer l’edició del qual  no ha pogut veure perquè la mort, malauradament, li ho ha impedit.

RAMON PINYOL I TORRENTS (Olesa de Montserrat, 1953) professor de la Universitat de Vic, compagina la docència amb la recerca sobre literatura catalana contemporània. La seva tasca investigadora s’ha centrat especialment en Verdaguer, la literatura vuitcentista en general, el teatre de tradició popular i la història de les traduccions al català. Va prologar l’antologia  bilingüe Selected Poems of Jacint Verdaguer, a cura de Ronald Puppo, i va tenir cura de tota l’obra dispersa de Verdaguer a Poesia, 2. Totes les obres IV (2006). Vicepresident de la Societat Verdaguer, membre del comitè d’edició de l’Obra Completa de Verdaguer  i coordinador de l’Anuari Verdaguer. Revista d’estudis literaris del segle XIX, va realitzar la tesi doctoral sobre Pàtria, de la qual el volum de l’Obra completa és una adaptació.  A més, va revisar i completar, per a la col·lecció «Jacint Verdaguer. Obra Completa», l’original que va deixar Maur M. Boix de Montserrat. Llegendari, cançons, odes (2004).

Format digital

Hi estem treballant.
Folgueroles: Verdaguer Edicions, 2013. Vol. 4
Preu e-book: 7,99 €

Vols que t’avisem quan es publiqui?
  • Compartir